joomla templates top joomla templates template joomla

Gyergyói Mentálhigiénés Napok

A Gyergyói Mentálhigiénés Napok konferencia célja, hogy hozzájáruljon a székelyföldi segítő foglalkozású szakemberek képzéséhez, bemutatkozási lehetőséget adjon a mesteri, doktori képzésben tanuló fiatalok számára, és felhívja a székelyföldi szociális szakirányú felsőoktatási képzés fontosságára.

2010 óta öt alkalommal szerveztük meg a konferenciát, legutóbb, három és fél év kihagyás után, 2016 októberében. A rendezvénysorozaton a résztvevők eddig összesen 28 nagyelőadást hallgathattak és 17 szakmai műhelyen vehettek részt. A konferencia minden alkalommal nemzetközi szintű volt, az évek során a vendégelőadóink között tisztelhetük a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Semmelweiss Egyetem, az egri Eszterházy Károly Egyetem, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem oktatóit, valamint a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet vezetői, munkatársait is. A műhelymunkákat szintén egyetemi oktatók és más gyakorló szakemberek vezették, akik különböző magyarországi és erdélyi szakmai szervezeteknél dolgoznak. A nagyelőadások mellett mintegy 47 végzős egyetemi hallgató, mesteri és doktori képzésben részt vevő fiatal szakember számára biztosítottunk bemutatkozási lehetőséget, 46 kutatási beszámolót, szakdolgozat bemutatót láthattunk és hallhattunk.

Az öt rendezvényen összesen 260 személy vett részt, a regisztrált résztvevők száma eseményenként 50-65 személy között mozgott. Az előadók (beleértve a műhelyvezetőket és kutatókat) aránya a rendezvényen 40-50 százalék körüli, ami jelzi, hogy a rendezvény egyaránt oktatási és szakmai műhely jellegű is. A résztvevők körülbelül 90 százaléka erdélyi, 10 százaléka magyarországi volt, Erdélyből elsősorban Hargita, Kovászna, Maros és Kolozs megyéből érkeztek a résztvevők.

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont megalapítása után a Mentálhigiénés Napok konferencia szervezését az új szakmai intézményünk vette át, ezért a frissebb információk már az Erőforrásközpont honlapján találhatók. Ugyanott a konferencia egyes kiadásainak leírását, előadásait, programtervét, videóanyagokat és vetített előadásokat, valamint az eseményeken készült fényképet lehet megtekinteni. Készítettünk egy adatbankot is, ahol egy oldalon elérhetőek a konferenciák szakmai anyagai.

A következőkben az első négy konferenciával (2010-2013) kapcsolatos híreket lehet elolvasni.

 

II. Gyergyói Mentálhigiénés Napok

on . Beküldve: Gyergyói Mentálhigiénés Napok

A BBTE Szociális Munka Tanszékével partnerségben pályázatot nyújtottunk be a Szülőföld Alaphoz a II. Gyergyói Mentálhigiénés Napok megszervezésére.

mentalhigienesnapokGyergyószentmiklóson 2009 októberében indult az első szociális munka alapképzésű csoport, illetve mentálhigiénés mesteri csoport, a BBTE Szociális Munka Tanszékének keretében. A Székelyföldön egyre szélesebb szociális háló egyre több személyt foglalkoztat, az egyetemi képzés célja, hogy e növekvő igényt kielégítse, valamint a székelyföldi fiatalok számára reális szakmai jövőképet biztosítson és szülőföldön való megélhetéshez segítse őket.

Újabb pályázatot adtunk le a mentálhigiénés napokra

on . Beküldve: Gyergyói Mentálhigiénés Napok

Mivel előző pályázatunk nem járt sikerrel, újabb pályázatot adtunk le a II. Gyergyói Mentálhigiénés Napok szervezésére. Az Erdélyi Gondolat Egyesület a Szülőföld Alap támogatásával hirdetett pályázatot magyar nyelven is oktató felsőoktatási intézmények számára. A pályázati kiírásra a BBTE Szociális Munka Tanszékével közösen nyújtottuk be a "Lelki egészségvédelem és prevenció. Tudományos konferencia és fórum a BBTE Szociális Munka Tanszékén" című pályázatunkat.

A pályázat keretében április 1-3 között Kolozsváron szervezünk szakmai fórumot, május 6-7-én pedig Gyergyószentmiklóson Mentálhigiénés konferenciát.

Elkészült a mentálhigiénés konferencia honlapja

on . Beküldve: Gyergyói Mentálhigiénés Napok

Május 6-7-én szervezzük gyergyószentmiklóson a II. Gyergyói Mentálhigiénés Napok konferenciát. A tavalyi rendezvénykor is működtettünk egy oldalt a mentálhigiénés mesteri csoport honlapján, idén pedig megérett az igény arra, hogy egy komoly konferenciahonlap fogadja az érdeklődőket.

gymnhonlapA konferencia oldala idén a BBTE Szociális Munka tanszék magyar tagozatának honlapján készült el. Az oldal tartalmazza a rendezvény rövid leírását, az előadók névsorát, a részletes programot. Ezen kívül a konferenciával kapcsolatos hasznos információk is megtalálhatóak, mint a konferencia helyszínének és megközelítésének leírása, szállás- és étkezési lehetőségek bemutatása.

Az oldalon idén lehetőség van arra is, hogy a jelentkezők online regisztráljanak és leadják szállás- és étkezési foglalásaikat. Ugyancsak megtalálhatóak a tavalyi konferencia előadásairól és a kutatóműhelyek bemutatkozásáról készített videók és bemutatók.

Mentálhigiénés konferencia Gyergyóban

on . Beküldve: Gyergyói Mentálhigiénés Napok

Szombaton ért véget a II. Gyergyói Mentálhigiénés Napok nevet viselő konferencia, melyet a BBTE Szociális Munka Tanszéke valamint a gyergyószentmiklósi Műhely Egyesület szervezett a Csiky kertben.

2gymn640A kétnapos konferencián neves magyarországi és erdélyi szakemberek, egyetemi tanárok, fiatal doktoranduszok és magiszteri hallgatók mutatták be kutatásaik eredményeit, a mentálhigiéné különböző területeiről.

A rendezvény magyarországi meghívottjai dr. Hoyer Mária és dr. Zombori Judit, a budapesti Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karának oktatói voltak. Ők a játék- és szerencsejátékfüggőségről valamint a kortárscsoportok szerepének fontosságáról tartottak előadásokat. Több előadás foglalkozott a szimbólumok elemzésével, amely a lelki élet vizsgálatának egy hasznos módszere. Dr. Albert-Lőrincz Enikő a szakma, hivatás megélését, Dr. Csibi Mónika és drd. Csibi Sándor pedig a segítő szakmában képződő egyetemisták egészségmatartását kutatták ezzel a módszerrel. A pedagógusok stresszel való megküzdése, kiégésének veszélye és mentálhigiénés védelme is terítékre került, Dr. Szabó Béla és Szabó Katalin a Kovászna megyei pedagógusok körében végzett kutatásukat mutatta be.

III. Gyergyói Mentálhigiénés Napok

on . Beküldve: Gyergyói Mentálhigiénés Napok

gymnlogoMájus 4-5-én harmadik alkalommal szervezzük meg a Gyergyói Mentálhigiénés Napok nevet viselő konferenciánkat Gyergyószentmiklóson a Csiky kertben található Szent Benedek Tanulmányházban.

A rendezvény célja, hogy színvonalas előadások és műhelyek által hozzájáruljon a segítő foglalkozásúak képzéséhez, bemutatkozási lehetőséget biztosítson a mentálhigiénés mesterképzésben és a BBTE doktori képzésében részt vevő fiatal szakemberek számára.

IV. Gyergyói Mentálhigiénés Napokat szervezünk

on . Beküldve: Gyergyói Mentálhigiénés Napok

gymnlogoIdén újra megszervezzük a Gyergyói Mentálhigiénés Napok konferenciát, a tavalyihoz hasonló időpontban, május 3-4-én, viszont új helyszínen, a gyergyószentmiklósi Szent István plébánián. Az idei rendezvény alcíme „Erőforrások a lelki egészség megőrzésében". Az érdeklődők idén is előadásokon illetve műhelymunkákon vehetnek részt.

Két magyarországi előadónk idén dr. Demetrovics Zsolt valamint dr. Hegyesi Gábor lesznek. Mindketten a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) tanárai. Demetrovics Zsolt szakpszichológus, addiktológus, Hegyesi Gábor pedig az ELTE szociálismunkás-képző tanszékének egykori vezetője. Ezen kívül Albert-Lőrincz Enikő, Berszán Lídia és László Éva (mindannyian a BBTE tanárai) tartanak előadásokat.

Küldetésünk

A „MŰHELY" Egyesület alapvető célja, hogy elősegítse a Gyergyói térség helyi közösségeinek társadalmi-gazdasági fejlődését a fenntartható fejlődés elvei alapján. Ennek érdekében a szociális, gazdasági, turisztikai, környezetvédelmi, oktatási, ifjúsági és sport valamint civil-szervezeti téren valósít meg tevékenységeket.

Kapcsolat

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: office@muhely.eu