joomla templates top joomla templates template joomla

Mentálhigiénés konferencia Gyergyóban

on . Beküldve: Gyergyói Mentálhigiénés Napok

Szombaton ért véget a II. Gyergyói Mentálhigiénés Napok nevet viselő konferencia, melyet a BBTE Szociális Munka Tanszéke valamint a gyergyószentmiklósi Műhely Egyesület szervezett a Csiky kertben.

2gymn640A kétnapos konferencián neves magyarországi és erdélyi szakemberek, egyetemi tanárok, fiatal doktoranduszok és magiszteri hallgatók mutatták be kutatásaik eredményeit, a mentálhigiéné különböző területeiről.

A rendezvény magyarországi meghívottjai dr. Hoyer Mária és dr. Zombori Judit, a budapesti Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karának oktatói voltak. Ők a játék- és szerencsejátékfüggőségről valamint a kortárscsoportok szerepének fontosságáról tartottak előadásokat. Több előadás foglalkozott a szimbólumok elemzésével, amely a lelki élet vizsgálatának egy hasznos módszere. Dr. Albert-Lőrincz Enikő a szakma, hivatás megélését, Dr. Csibi Mónika és drd. Csibi Sándor pedig a segítő szakmában képződő egyetemisták egészségmatartását kutatták ezzel a módszerrel. A pedagógusok stresszel való megküzdése, kiégésének veszélye és mentálhigiénés védelme is terítékre került, Dr. Szabó Béla és Szabó Katalin a Kovászna megyei pedagógusok körében végzett kutatásukat mutatta be.

A műhelyelőadások során a konferencia résztvevői konfliktuskezelés, empatikus kommunikáció, önismeret témában képződhettek.

Különböző kutatásaikat mutatták be a BBTE Szociális Munka tanszékéhez tartozó doktoranduszok, valamint a gyergyószentmiklósi mesteri csoport hallgatói is: törvénykezésről, egészséges életmódot befolyásoló tényezőkről, flow és antiflow élmények tanulás közbeni megéléséről, hátrányos helyzetű gyerekek szegénységképéről, veszélyeztetett személyekkel, diákokkal és pedagógusokkal végzett mentálhigiénés munkáról.

A kétnapos rendezvény sikerét mutatja, hogy mintegy 64 személy vett részt a konferencián: előadók, műhelyvezetők, egyetemi hallgatók, érdeklődők, szociális szervezetek képviselői, Székelyföld, Belső-Erdély és Partium különböző településeiről.

A szervezők ezúton köszönik az Erdélyi Gondolat Egyesületnek, a Szülőföld Alapnak és a Communitas Alapítványnak a támogatásukat, valamint a BBTE Földrajz Kar Gyergyószentmiklósi Kihelyezett tagozatának, a Caritas Vidékfejlesztésnek és a Szent Benedek Tanulmányháznak a helyi szervezésben nyújtott nagyon fontos segítséget.

Küldetésünk

A „MŰHELY" Egyesület alapvető célja, hogy elősegítse a Gyergyói térség helyi közösségeinek társadalmi-gazdasági fejlődését a fenntartható fejlődés elvei alapján. Ennek érdekében a szociális, gazdasági, turisztikai, környezetvédelmi, oktatási, ifjúsági és sport valamint civil-szervezeti téren valósít meg tevékenységeket.

Kapcsolat

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: office@muhely.eu