joomla templates top joomla templates template joomla

Webműhely 1 (2010-2015)

Váltsuk a tejet aprópénz helyett minőségi székely sajtra

on . Beküldve: Webműhely 1

sajt111 b

Svájci szakembertől tanulhatják meg a legjobb sajtok készítésének fortélyait székelyföldi gazdák a Caritas Vidékfejlesztés gyergyószentmiklósi kirendeltségén, egy három évre tervezett együttműködés keretében. A nyáron saját sajtüzem is beindul a Caritasnál.

A legjobbaktól nem szégyen tanulni, sőt... – így gondolta az a tizenöt Hargita megyei gazda is, aki bejelentkezett a Gyulafehérvari Caritas Vidékfejlesztés által szervezett sajtkészítő tanfolyamra. A hét folyamán lezajlott képzésen valóban a szakma egyik legjobbja mutatta meg, hogy miként is készül a méltán világhírű svájci sajt.

Konrad Suter negyven éve dolgozik a sajtkészítés területén, maga is termelő, ugyanakkor minőségellenőre is a hazájában előállított sajtoknak. A tanfolyamra olyan gyergyószéki, kászoni és udvarhelyszéki gazdák jöttek el, akik marha-, kecske- vagy juhtenyésztéssel, tejtermeléssel foglalkoznak, és érdeklődnek a sajtkészítés lehetőségei iránt.

Többen már próbálkoztak is ilyen tevékenységgel. Ők elhozták a sajtjukat, Konrad Suter pedig véleményt mondott róluk, és tanácsokat adott, hogy mit kellene változtatniuk a jobb minőség elérésért. Kiderült, van, min változtatni, a svájciakhoz képest a székely gazdának igen kevés ismerete van arról, hogy mit is jelent a tejfeldolgozás – mondták el a képzést szervező Caritas Vidékfejlesztés munkatársai. Jelenleg a tehéntartó gazdák legnagyobb része a csarnokba viszi, leadja a tejet, amiért aprópénzzel fizetik ki – ha kifizetik egyáltalán. A tanfolyam célja az lenne, hogy ne a „nyers tejet"adják el a székely gazdák, hanem fel is dolgozzák, sajtot készítsenek, amit jó áron értékesíthetnek.

Vannak ugyan próbálkozások jelenleg is e téren, de a kiváló minőségű sajt előállításához szükséges módszereket nem ismerik, nem használnak olyan, az érleléshez szükséges adalékanyagokat, amitől svájci sajt lesz a svájci sajt, és amelyeket ott már évszázadok óta ismernek – állapította meg Konrad Suter.

A most első alkalommal sorra került tanfolyam ebben lehet nagy segítségükre a résztvevőknek. A svájci szakember több gazdaságot is meglátogatott, és az ott tapasztaltak alapján higiéniai, állattartási tanácsokkal is ellátta a gazdákat, emellett kóstolóval egybekötött bemutatót is tartott sajtkészítésből. Ezzel azonban nem áll meg a folyamat.

A jó sajt is hónapokig érlelődik, és az első, igazán jó termék előállításához is sok kísérletezés, gyakorlat kell – hangsúlyozta Suter. Ezért „házi feladatot" is adott a résztvevőknek, azaz őszig maguknak is el kell készíteniük saját sajtjaikat a svájcitól tanultak alapján. Akkor majd sor kerül ezek megkóstolására, kiértékelésére.

Ugyanakkor szintén ősszel indul a második tanfolyam, ahol újabb húsz gazda lesheti el a sajtkészítés fortélyait. Ennek helyszíne már a Caritas Vidékfejlesztés addigra elkészülő gyergyószentmiklósi sajtműhelye lesz. A helyek száma korlátozott, tehát az érdeklődőknek időben kell jelentkezniük a Caritas Vidékfejlesztés gyergyószentmiklósi, Varga Katalin utcai székhelyén.

A három éves együttműködés alatt évente egy-egy tavaszi és őszi, négynapos tanfolyamot tartanak, elméleti és gyakorlati oktatással. Fontos követelmény és elvárás a részt vevő gazdáktól, hogy az itt tanultakat továbbadják más gazdatársaknak, hogy ezáltal minél többen juthassanak el a minőségi tejfeldolgozáshoz, sajtkészítéshez.

forrás: Székelyhon.ro

Gratulálunk a Caritas Vidékfejlesztés csapatának a sikeres képzéshez. Tudjuk, hogy ez egy igen fontos lépés az Átalvető program gyergyói terjesztésében.

Tags: Átalvető

Küldetésünk

A „MŰHELY" Egyesület alapvető célja, hogy elősegítse a Gyergyói térség helyi közösségeinek társadalmi-gazdasági fejlődését a fenntartható fejlődés elvei alapján. Ennek érdekében a szociális, gazdasági, turisztikai, környezetvédelmi, oktatási, ifjúsági és sport valamint civil-szervezeti téren valósít meg tevékenységeket.

Kapcsolat

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: office@muhely.eu