joomla templates top joomla templates template joomla

Webműhely 1 (2010-2015)

Májusban indulhat az Átalvető program Gyergyóban

on . Beküldve: Webműhely 1

atalveto kepzes gyergyoMájustól internetes felületen is megrendelhetők lesznek a gyergyószéki kisgazdaságok termékei. Erre a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztésének Átalvető elnevezésű programja nyújt lehetőséget.

A termelők és a vásárlók közötti közvetlen kapcsolatot hívatott megteremteni, erősíteni a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés Átalvető nevű projektje, melyet – Udvarhelyszéken való sikeres működése után – tovább bővítenek a kezdeményezők. Gyergyószéken a tervek szerint, májusban rajtol a program. „Egy bizalmon alapuló kapcsolati hálózatot szeretnénk kialakítani az őstermelő és a fogyasztó között, hogy helyi, egészséges terméket kapjon a vásárló. Ezáltal erősítjük a falusi kisgazdaságokat" – nyilatkozta portálunknak a kezdeményezés kapcsán Gurzó Bernadett programfelelős.

A program elindítását képzés előzi meg

A programhoz csatlakozni vágyó kistermelőknek mindenekelőtt egy képzést kell elvégezniük, erre tizenhét személy jelentkezett Gyergyószentmiklósról és környékéről. A 360 órás tanfolyam során szakemberektől sajátíthatják el termékeik piacképessé tételének csínját-bínját, ugyanakkor az előállítást, az értékesítést szabályozó jogszabályokat is megismerhetik. A képzés alapja a tej-, hal- és húsfeldolgozás, de az elméleti és gyakorlati órák alatt a résztvevők mélyrehatóan megismerkedhetnek az ökogazdálkodás, a gyümölcs- és zöldségfeldolgozás, a gyógynövénytermesztés módozataival is. A képzésen a vállalkozási formákkal, az Átalvető program működésével, szabályzatával is megismerkednek a hallgatók és az üzleti terv elkészítésének módját is elsajátíthatják. „ A Caritas Vidékfejlesztés szemlélete szerint zajlik a képzés. Fontosnak tartjuk, hogy az Átalvető programban részt vevők helyi termékekből, természetes alap- és adalékanyagokból készítsék végtermékeiket" – mondta el Gurzó Bernadett.

A képzést és sikeres vizsgázást követően a résztvevők az Oktatási, Kutatási, Ifjúsági és Sportminisztérium, illetve a Szociális, Családügyi és Munkaügyi Minisztérium által elismert oklevelet kapnak.

Piac az interneten

„Úgy tűnik, hogy vannak elkötelezett gazdák, tehát már csak a képzés befejezésére, illetve az átvételi pont kialakítására, engedélyeztetésére van szükség ahhoz, hogy Gyergyószéken is elinduljon a program" – tájékoztatott a programfelelős, aki szerint erre május hónap folyamán kerül sor. Elmondta, az Udvarhelyszéken jól bevált módszer szerint a www.atalveto.ro internetes oldalon találkozik majd a kínálat a kereslettel, és a megrendelés is itt zajlik. A termékeket a Caritas gyergyószentmiklósi székhelyén, a Varga Katalin utca 3. szám alatt veheti majd át a vásárló, az átvételi pont programját igény szerint fogják alakítani. Előreláthatóan tejet, joghurtot, sajtot, gyógynövényteákat és -készítményeket, zakuszkát, különböző lekvárokat, szirupokat és kenyeret lehet majd vásárolni.

forrás: székelyhon.ro 

Tags: Átalvető

Küldetésünk

A „MŰHELY" Egyesület alapvető célja, hogy elősegítse a Gyergyói térség helyi közösségeinek társadalmi-gazdasági fejlődését a fenntartható fejlődés elvei alapján. Ennek érdekében a szociális, gazdasági, turisztikai, környezetvédelmi, oktatási, ifjúsági és sport valamint civil-szervezeti téren valósít meg tevékenységeket.

Kapcsolat

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: office@muhely.eu