joomla templates top joomla templates template joomla

WebMűhely

WebMűhely 2.0

on . Beküldve: WebMűhely

 

A WebMűhely a Műhely Egyesület programjaként indult 2010-ben. Céljai között szerepelt a gyergyói civil szervezetek, intézmények és vállalkozások internetes jelenlétének támogatása. Első projektünkként létrehoztunk egy WebKlub-ot, amely keretében ezen szervezeteket tárhellyel, műszaki támogatással és információkkal is segítjük. A projekt 12 honlappal indult, később a partnerek száma 30-ra nőtt, közben számtalan (közel 100) honlapot készítettünk és frissítettünk.

A program alapgondolata, hogy civil szervezetek számára biztosítsunk támogatást, az anyagi háttér előteremtése érdekében pedig intézményeknek, vállalkozásoknak szolgáltatunk üzleti alapon. Utóbbiak így nemcsak az elvárásaiknak megfelelő webes szolgáltatásokat kapnak, hanem segítik a helyi és erdélyi civil szféra fejlődését is.

Az Erőforrásközpont indulásával a programot átalakítottuk, mivel kevesebb energiánk volt a működtetésére, ezért korlátozottabb formában, kevesebb támogatott szervezettel és kevesebb támogató ügyféllel folytattuk tovább. Jelenleg 7 ügyfél/partner számára biztosítunk szolgáltatásokat és 20 intézmény, szervezet, projekt számára támogatást.

 

Szolgáltatásaink:

 • Domain név regisztráció és hosszabbítás
 • Webtárhely e-mail címekkel, levelezőlistákkal
 • Rendszer-adminisztrálás
 • Honlapok készítése Joomla tartalomkezelő rendszer (CMS) keretében, adminisztrációs felülettel
 • Honlapok karbantartása, frissítése

Partnereink:

 • Székely Fogászat, Gyergyószentmiklós (domain regisztráció, tárhely, honlapkészítés, honlapok karbantartása és frissítése)
 • Székely Reumatológia, Gyergyószentmiklós (domain regisztráció, tárhely, honlapkészítés, honlap karbantartása és frissítése)
 • Hargita Megyei Fogorvosi Kollégium (domain regisztráció, tárhely, honlapkészítés, honlap karbantartása - frissítése)
 • Max Weber Társadalomkutatásért Alapítvány (honlap karbantartása és frissítése)
 • Fogarasy Mihály Általános Iskola (honlap karbantartása és frissítése)
 • Szent István Római Katolikus Plébánia, Gyergyószentmiklós (honlap karbantartása és frissítése)
 • Búzásbesenyői Római Katolikus Plébánia, Búzásbesenyő (honlap karbantartása és frissítése)

 

Támogatott civil szervezetek, intézmények, projektek:

A Webműhely 1 program elvei

on . Beküldve: WebMűhely

A WebMűhely program szükségessége

A gyergyói medence integrált vidékstratégiája szerint térségünkben működő civil szervezetek társadalmi szerepvállalása nagyon komolynak mondható. A társadalmi csoportok és tevékenységek széles körét fedik le a szervezetek. A bejegyzett civil szervezetek száma több tízre tehető, a 2005 óta működő internetes civil levelezőlistának közel 280 tagja van.

A stratégia szerint ugyanakkor a szervezetek a civil érdekek és elképzelések megjelenítésére jelenleg csak részben képesek.

Ezen gyengeség kiküszöbölésére, a civil érdekek és elképzelések megjelenítésére fontos tényező lehet a civil szervezetek online jelenlétének elősegítése. Tapasztalatunk szerint viszonylag kevés civil szervezet és intézmény (beleértve az egyházi közösségeket is) rendelkezik honlappal és alig találunk olyan internetes felületet, amely az egyszerű bemutatkozás mellett naprakész információkat biztosítana és kétoldalú kommunikációs csatornaként működne a szervezet és tagsága, célcsoportja között.

Az internetes jelenlét terén hasonló gondokkal találkozunk a vállalkozások esetén is. Szintén a gyergyói medence integrált vidékstratégiájában olvashatjuk, hogy információs szakadék található Gyergyó és a fejlett régiók között. Ez potenciális veszélyhelyzetet jelent, ami közvetlen gazdasági és társadalmi károkat okozhat már a közeljövőben. A dokumentum szerint valódi tudásalapú társadalomról csak akkor beszélhetünk, ha többek között megvalósulnak az e-business és e-commerce megoldások a cégeknél, tudatos online marketing a térségről és a vállalkozásokról.

Alapszabályzatunk szerint a Műhely Egyesület céljai között szerepel:

 • A tudás alapú társadalom és a fenntartható fejlődés elveinek és értékeinek népszerűsítése
 • A civil szervezetek és kormányzati intézmények fejlesztése online jelenlétük támogatása által (tárhely valamint műszaki támogatás biztosítása honlapjaik fenntartása érdekében, honlapok készítése, látogatók vonzása, stb)
 • A gyergyói térség vállalkozásainak fejlesztése online jelenlétük támogatása által, tanácsadás és oktatási programok megvalósítása által.

A WebMűhely célja és célcsoportja

A fenti helyzet valamint egyesületünk céljaink alapján a WebMűhely program célja, hogy a gyergyói és hargita-megyei civil szervezetek, intézmények és vállalkozások számára fejlesztési projekteket valósítson meg az internetes jelenlét terén.

A WebMűhely program tartalma

A WebMűhely program keretein belül olyan projekteket kívánunk megvalósítani, amelyek

 • Hozzásegítik célcsoportunkat ahhoz, hogy internetes oldalaik segítségével hatékonyabban jelenítsék meg tevékenységüket, kommunikáljanak tagjaikkal, a helyi közösségekkel, egymással.
 • Támogatják a civil szervezeteket, intézményeket, vállalkozásokat, hogy honlapokat bemutatkozó illetve tematikus honlapokat hozzanak létre, ezeket szakszerűen működtessék (műszaki támogatás és szakmai tanácsadás)
 • Információt nyújtanak a célcsoportunk számára a legújabb webes trendekről, főleg ami a honlapok készítését, működtetését, látogatók vonzását illeti
 • Különböző szakmai rendezvények (képzések, konferenciák) alkalmával hozzájárulnak a civil szervezetek, intézmények, vállalkozások netes tudásának fejlesztéséhez
 • Valamilyen közösségi célt szolgáló tematikus honlapok létrehozását és működtetését segítik

Küldetésünk

A „MŰHELY" Egyesület alapvető célja, hogy elősegítse a Gyergyói térség helyi közösségeinek társadalmi-gazdasági fejlődését a fenntartható fejlődés elvei alapján. Ennek érdekében a szociális, gazdasági, turisztikai, környezetvédelmi, oktatási, ifjúsági és sport valamint civil-szervezeti téren valósít meg tevékenységeket.

Kapcsolat

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: office@muhely.eu