joomla templates top joomla templates template joomla

Max Weber partnerség (2011-2012)

I. Szociológiai Napok

on . Beküldve: Max Weber

A hétvégén zajlott az I. Szociológiai Napok, amelyet a Babes-Bolyai Tudományegyetem Szociológia Tanszéke illetve a Max Weber Szakkollégium szervezett meg. Ennek keretén belül előadások illetve egyéb érdekes programok várták a kiváncsiskodókat. A rendezvény honlapját mi készítettük, a Max Weber Szakkollégiummal való partnerségünk keretében.

1szocnapokA diákok által elindított, és a tanárok részéről is felvállalt kezdeményezés elsődleges céljának tűzte ki, hogy nyisson a szakmán kívüliek fele, bemutassa a szociológia szakot. A rendezvény sok szakmabelit vonzott. Pénteken a rendezvény a Bajnokok Ligája Konferenciával startolt, ahol a tavalyi TDK győztes társadalomtudományos dolgozatait mutatták be. A konferencia legjobbjának Szilágyi István bizonyult, aki az Összehasonlító elemzés a finnországi svédek és a romániai magyarok nyelvi jogairól a közigazgatásban című dolgozatát mutatta be. 

Ezt követték olyan előadók akik kutatásaikat mutatták be vagy aktuális társadalmi trendeket magyaráztak. Az előadássorozat meghívottjai voltak Horváth István, Magyari Tivadar, Veres Valér, Kiss Tamás illetve Máthé István. Érdemes kiemelni közülük a két magyarországi előadót, Hadas Miklóst illetve Papp Z. Attilát, akik neve a szakmán belül általánosan ismert. Hadas Miklós a foci illetve az Olimpia példáján keresztül illusztrálta a globalizáció és a lokalitás sajátos viszonyát. Az elitről tartott előadásában Papp Z. Attila az erdélyi magyar gazdasági illetve kulturális elit különböző vonásait emelte ki nemrég végzett kutatásuk alapján. A fiatalok körében az egyik legérdekesebb előadást Pápay Orsolya tartotta a virtuális játékok világáról, amelyért a Bajnokok Ligája Konferencián második díjat szerzett.

Legnagyobb érdeklődést a pénteki illetve a szombati nap kocsmai kerekasztal beszélgetése váltott ki, amelynek a Bulgakov adott helyet. Itt könnyedebb hangulatban került sor a szociológiai témájú diskurzusokra, amelyek kellően interaktívaknak bizonyultak, illetve megteremtették a hangulatot az est folytatásához. A péntek esti kerekasztal a foci köré szerveződött, meghívottai Hadas Miklós, Péter László, Madarász Lóránt, Vizi Sándor, valamint Szenkovits Dezső voltak. Ők egyrészt a szociológia vetületeit, másrészt a futball világát képviselve mutatták be ezt a társadalmi jelnséget. A beszélgetést Toró Tibor moderálta. A második kerekasztal még gördülékenyebben zajlott, hiszen meghívottai a társadalom legkülönbözőbb szektorait képviselő, szociológiát végzett személyek voltak. A beszélgetésen részt vett Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere valamint Gergely Erzsébet és Oláh Norbert. A kerekasztal moderatora Kiss Tamás szociológus volt. A második kerekasztalt a véndiákok közös kocsmázása követte, ahova még Magyarországról is érkeztek a volt szociológus hallgatók.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy az I Szociológiai Napok nagyon barátságos hangulatban zajlott, sok aktuális és mindenkit foglalkoztató témát járt körül és kellemes időtöltést biztosított minden odalátogatónak.

szocnapok_honlap

A Max Weber Szakkollégiummal való partnerségünk keretében mi készítettük a rendezvény honlapját. A honlapon megtalálható volt a részletes program, az előadók bemutatása, a különböző események leírása (Kerekasztal beszélgetések, Bajnokok Ligája, Véndiák Találkozó), szervezők, támogatók, partnerek logói. Jelenleg felkerült a rendezvényről készült beszámoló illetve egy képgaléria, hamarosan az előadásokról készült videók is megtekinthetőek lesznek. A honlapot a rendezvény előtt és ideje alatt, köszönhetően a szervezők által megvalósított reklámkampánynak is, mintegy 600 személy látogatta meg, több mint 1300 alkalommal.

Küldetésünk

A „MŰHELY" Egyesület alapvető célja, hogy elősegítse a Gyergyói térség helyi közösségeinek társadalmi-gazdasági fejlődését a fenntartható fejlődés elvei alapján. Ennek érdekében a szociális, gazdasági, turisztikai, környezetvédelmi, oktatási, ifjúsági és sport valamint civil-szervezeti téren valósít meg tevékenységeket.

Kapcsolat

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: office@muhely.eu