joomla templates top joomla templates template joomla

BBTE Gyergyó (2010-2015)

Újabb pályázatot adtunk le szociális erőforrásközpont létrehozására

on . Beküldve: BBTE Gyergyó

bgaprotransilvaniaTavalyi próbálkozásunk után idén újabb pályázatot készítettünk szociális erőforrásközpont létrehozására. Most a Bethlen Gábor Alap romániai regionális kiírására pályáztunk. 

Gyergyószentmiklóson és környékén mintegy 30 szociális szolgáltatás működik több szervezet és intézmény keretében. Tavaly egy szociológiai kutatást valósítottunk meg, amely során felmértük ezen szolgáltatások helyzetét, igényeit, önkéntesfoglalkoztatási gyakorlatát, közösségi kommunikációját. A felmérés eredményeként levelezőlistát, címlistát, katalógust hoztunk létre, a továbbiakban pedig olyan igényekre kívánunk válaszolni, mint a szervezetek közötti kommunikáció javítása, hálózatosodás fejlesztése, a tudásanyagokhoz való hozzáférés javítása, a képzések, szakmai rendezvények szervezése, együttműködések elősegítése (pl. önkéntes igények közös hirdetése, szükségletek-felajánlások találkozásának segítése, stb).

Jelen program keretében egy szociális erőforrásközpontot kívánunk létrehozni és működtetni. Ez gyakorlatilag egy kisebb helyiséget jelent, a gyergyószentmiklósi Szent István Plébánia épületében, amely kiszolgálja a szociális szervezetek illetve segítő foglalkozású szakemberek igényeit: szakkönyvtárnak, képzéseknek, szakmai programoknak ad helyet valamint havi rendszerességű találkozóknak (szociális-karitatív kerekasztal, intervíziós találkozások).
Az erőforrásközpontot egy ötszemélyes önkéntes csapat működteti, akik egytől egyik szakmabeliek (szociális munkások, szociológus, közgazdász) és helyi szociális szolgáltatások munkatársai, vezetői. Ők szervezik a szakmai programokat, könyvtárat, tartják a kapcsolatot a szolgáltatások vezetőivel, működtetik a honlapot, moderálják a levelezőlistákat. Az erőforrásközpont működtetéséhez jelenleg biztosított már a terem, szakfolyóiratok (pl. Család-Gyermek-Ifjúság, Háló) több évfolyama, szakkönyvek, a humán erőforrás, illetve folyamatban van egy pályázatunk számítógépre is.
A projekt eredményeként egy olyan erőforrásközpont valósul meg, amely 30 szociális szolgáltatást és körülbelül 50 segítő foglalkozású szakembert szolgál ki Gyergyószentmiklóson és környékén, hozzájárul a szociális háló erősödéséhez, fenntarthatóságához, valamint segíti a helyi szociális szervezetek és a leendő kihelyezett tagozatú, szociális képzést biztosító egyetem közötti együttműködést is.

Küldetésünk

A „MŰHELY" Egyesület alapvető célja, hogy elősegítse a Gyergyói térség helyi közösségeinek társadalmi-gazdasági fejlődését a fenntartható fejlődés elvei alapján. Ennek érdekében a szociális, gazdasági, turisztikai, környezetvédelmi, oktatási, ifjúsági és sport valamint civil-szervezeti téren valósít meg tevékenységeket.

Kapcsolat

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: office@muhely.eu