joomla templates top joomla templates template joomla

BBTE Gyergyó (2010-2015)

Szociális fórum a Caritas szervezésében

on . Beküldve: BBTE Gyergyó

caritas szocialis talalkozoSzociális fórumra hívta a Gyulahérvári Caritas a főegyházmégyeben tevékenykedő szociális kezdeményezéseket.

E rendezvénnyel indították útjára azt a kezdeményezést, amely célja közös találkozási, együttműködési felület biztosítása a főegyházmegyében szociális tevékenységet végző egyházi szervezetek, kezdeményezések számára.

A Caritas felhívására 52 egyesület, alapítvány, közösség válaszolt pozitívan, jelezvén, hogy érdekli a kezdeményezés és szívesen együttműködne a Caritassal. A kétnapos tanácskozáson pedig, amelyet február 23-24. között tartottak a Jakab Antal Felnőttképzési Központban, több mint harmincan képviseltették magukat.

A találkozás során a részvevők megismerték egymás céljait, rálátást nyerhettek a főegyházmegye területén működő egyházi szociális kezdeményezésekre, felrajzolták a főegyházmegyei szociális térkép alapjait. A rendezvény másnapján pedig műhelymunkák keretében rálátást nyerhettek, milyen szakterületelen igényelhetik a Caritas tanácsadói segítségét, amelyet a Caritas munkatársai az évek során összegyűjtött tapasztalataik alapján kínálnak az egyházmegyében szervezett formában vagy önkéntesek csoportjában szociális munkát vállaló közösségeknek.

„Reméljük, hogy ebből a találkozóból a mindennapi életre lebontott konkrét együttműködési kapcsolat születik. Azt látjuk, hogy egyrészt nagyon sok kezdeményezés van, nagyon sokan igyekeznek Krisztusi küldetésből segíteni más embereken, élhetőbbé tenni a rászorulók életkörülményeit. Hisszük, hogyha ezeknek a csoportoknak a tevékenységét valamilyen módon összehangoljuk és egyeztetjük, akkor ők is sokkal hatékonyabban tudnak majd dolgozni. Azt is hisszük, hogy nagyon sokat tanulhatunk egymástól. Mindenki más szemszögből, szempontból látja ugyanazt a kérdést, más dolgokra jön rá, és ezekkel a „látószögekkel" mindannyian gazdagodni tudunk. Másrészt látjuk azt, hogy az Egyházmegyei Caritasnak a fejlődésében, munkájában nagyon sokat segített az, hogy jól működő szervezetek álltak mellettünk, mögöttünk, és tanulhattunk tőlük olyasmiket, ami nálunk a történelmi okoknál fogva is hiányzott. Például hogy hogyan szervezzük meg egy civil szervezet életét. Azt gondoltuk, ha van olyan egyházi kezdeményezés, amely úgy látja, hogy segítségére lehetnénk tanácsokkal, jogi vagy adminisztráció terén, együttműködéssel bizonyos területeken, akkor álljunk melléjük" - mondta a találkozó céljáról Márton András Caritas- igazgató.

A találkozó végén résztvevők elmondták, értékelik a találkozó megszervezését és szívesen fogadják a segítő szándékot.

forrás: www.caritas-ab.ro

A találkozón a Műhely Egyesülettel nem vettünk részt, viszont utólag is örömmel szereztünk tudomást róla. A BBTE kihelyezett tagozatának létrehozása szempontjából is igen fontos eseményről van szó. Figyelemmel kísérjük a kezdeményezés fejlődését, és igyekszünk partnerekké válni.

Küldetésünk

A „MŰHELY" Egyesület alapvető célja, hogy elősegítse a Gyergyói térség helyi közösségeinek társadalmi-gazdasági fejlődését a fenntartható fejlődés elvei alapján. Ennek érdekében a szociális, gazdasági, turisztikai, környezetvédelmi, oktatási, ifjúsági és sport valamint civil-szervezeti téren valósít meg tevékenységeket.

Kapcsolat

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: office@muhely.eu