joomla templates top joomla templates template joomla

BBTE Gyergyó (2010-2015)

Caritas szociális központ lesz az egykori iskolában

on . Beküldve: BBTE Gyergyó

Rövidesen megkezdik a belső felújítási munkálatokat Gyergyószentmiklóson abban az egyházi tulajdonban lévő ingatlanban, amelyben korábban iskola működött. Az egykori Batthyány Ignác technikai kollégium épületének földszintjére a gyulafehérvári Caritas esély programja költözik be, hogy mozgássérült és halmozottan fogyatékos gyerekeknek, fiataloknak biztosítsanak speciális foglalkoztatási lehetőséget.

eselyprogram ujepulet„Hozzátartozik az egyház lényegéhez a társadalom peremére sodródottak segítése" – fogalmazott Portik Hegyi Kelemen gyergyószentmiklósi főesperesplébános, amikor tegnap bejelentette: az egyházközség bérmentesen adta át az egykori iskolaépületet a Caritasnak, hogy könnyíthessenek a fogyatékkal élő gyerekek és fiatalok életén. Török Bernadett, a Gyulafehérvári Caritas projektfelelőse szerint több mint egy évig keresték az Esély program számára azt az alkalmas épületet, amelyet akadálymentesíteni lehet, ahová kerekes székkel és mankóval is be lehet menni. Az épület földszintjének a teljes felújítása – beleértve a mozgássérülteknek alkalmas vizesblokk kiépítését, a nyílászárók, a padlózat, a víz és elektromos hálózat cseréjét – 80 ezer euróba kerül, amelyből jelenleg 16 ezer mozgósítható.

– Bízom benne, hogy sok munkálat elvégezhető önkéntes alapon, illetve lesznek támogatói a felújításnak – közölte Török Bernadett. A tervek elkészültek, megszerezték már az urbanisztikai bizonylatot, jelenleg a különféle szakhatóságok engedélyeinek beszerzése zajlik.

A 2002től működő Esély program kinőtte a régi helyét, a 26 négyzetméteres egykori orvosi rendelő helyén kialakított foglalkoztató egyaránt szolgál tornateremként, egyéni foglalkoztató teremként, raktárként és irodaként – magyarázta Pupák Felméri Zsuzsánna, az Esély program felelőse, megjegyezve, hogy a foglalkozásokra jelenleg 23 halmozottan fogyatékos, illetve 50, különféle fogyatékkal élő gyerek és fiatal jár. A felújítás előtt álló épület földszintjén egyébként csoportos foglalkozásokra alkalmas tornatermet, egyéni foglalkoztatásra szolgáló termet, közösségi termet, irodahelyiségeket, mozgássérülteknek alkalmas mosdót és illemhelyet, illetve a foglalkozásokat vezető személyek számára öltözőt alakítanak ki. Az épület külső felújítását, illetve a tetőzet javítását a Szent Miklósplébánia már elvégezte, az emeleten lévő termeket szintén szociális célokra adnák ki. Portik Hegyi Kelemen főesperes-plébános elmondta, ez utóbbiak egyetemi szintű szociálismunkásképzésnek adhatnának helyet.

Jánossy Alíz - Hargita Népe

Küldetésünk

A „MŰHELY" Egyesület alapvető célja, hogy elősegítse a Gyergyói térség helyi közösségeinek társadalmi-gazdasági fejlődését a fenntartható fejlődés elvei alapján. Ennek érdekében a szociális, gazdasági, turisztikai, környezetvédelmi, oktatási, ifjúsági és sport valamint civil-szervezeti téren valósít meg tevékenységeket.

Kapcsolat

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: office@muhely.eu