joomla templates top joomla templates template joomla

Beszámoló a szociális kerekasztal júniusi találkozójáról

on . Beküldve: Szociális kerekasztal

juniusi kerekasztal 1

A gyergyói szociális szolgáltatások vezetőinek júniusi találkozójára a hónap 5-én került sor a Szent István Plébánia épületében. A találkozó témája az Európai Önkéntes Szolgálat program bemutatása volt. A jelenlévők arról beszélgettek, hogy milyen lehetőségek vannak a program keretében arra, hogy a gyergyói szociális szolgáltatásokhoz hosszú távra külföldi önkénteseket tudjanak fogadni.

A találkozón 8 személy vett részt. Jelen voltak a Gyulafehérvári Caritas Otthoni Gondozás illetve Önkéntes programjának munkatársai, az ORA International Segélyszervezet munkatársai, az Ápoló és Gondozó Központ vezetője, az Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért egyesület önkéntes koordinátora és a Műhely Egyesület vezetője. 

A beszélgetés elején bemutatásra került az EGYIK egyesület, szó esett az egyesület eddigi tevékenységéről, ifjúsági pályázatok írásában és megvalósításában, önkéntesek küldésében szerzett tapasztalatairól. Ezt követően Ambrus Rita az egyesület önkéntes koordinátora bemutatta az Európai Önkéntes Szolgálat programot, amely az Európai Unió ifjúsági programjának része, és amelynek keretében az egyesület szeretne a jövőben fogadó projekteket megvalósítani. Ehhez kerestek partnereket.

juniusi kerekasztal 2A továbbiakban potenciális fogadó projektekről zajlott a beszélgetés. A jelenlévők kérdéseket tettek fel a program működésével, szabályaival kapcsolatosan. Tisztáztuk, hogy mi a fogadó szervezetek feladata, hogyan működik a pályázati rendszer, hogyan választjuk ki az önkénteseket, mennyi munkát kell az önkéntes számára biztosítani, segíteni kell őt a helyi közösségbe való beilleszkedéséről, kihívássá és tanulságossá kell tenni számára az itteni tevékenységet. Az is elhangzott, hogy sikeres pályázat esetén a fogadó szervezeteknek szinte semmilyen költségük nincs. 

A beszélgetés eredményeképpen két fogadó projekt körvonalazódik. Egy önkéntesnek a Gyulafehérvári Caritas különböző programjainál biztosítanának tevékenységet, míg egy másiknak az ORA International Segélyszervezetnél (elsősorban a Gyermekotthonban, de az önkéntes a szervezet más programjaiba is bekapcsolódhat). Az Ápoló és Gondozó Központ a két fenti projekt valamelyikéhez csatlakozna heti néhány órás tevékenységgel. 

A pályázati határidő október 1, addig kell végleges formába önteni a projekteket és a pályázatokat, amelyek pozitív elbírálása esetén jövőtől már két külföldi önkéntes dolgozhat a gyergyói szociális szolgáltatásoknál.

A gyergyói szociális kerekasztal következő találkozójára július elején fog sor kerülni. Az már biztos, hogy a találkozó egyik témája a fogadó projektek részletesebb kidolgozása lesz. A találkozó támogatója a Communitas Alapítvány.

 

Küldetésünk

A „MŰHELY" Egyesület alapvető célja, hogy elősegítse a Gyergyói térség helyi közösségeinek társadalmi-gazdasági fejlődését a fenntartható fejlődés elvei alapján. Ennek érdekében a szociális, gazdasági, turisztikai, környezetvédelmi, oktatási, ifjúsági és sport valamint civil-szervezeti téren valósít meg tevékenységeket.

Kapcsolat

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: office@muhely.eu