joomla templates top joomla templates template joomla

Beszámoló a szociális kerekasztal májusi találkozójáról

on . Beküldve: Szociális kerekasztal

szocialiskerekasztal majusElső alkalommal találkoztak idén a gyergyói szociális szolgáltatások vezetői a szociális kerekasztal keretében. A beszélgetésre május 3-án, pénteken került sor a IV. Gyergyói Mentálhigiénés Napok konferencia alkalmával. A találkozón 7 szolgáltatás képviselője vett részt. A találkozó témája a Gyergyói Szociális Erőforrásközpont létrehozása volt.

Az erőforrásközpont célja a helyi szociális szolgáltatások közötti kapcsolattartás erősítése, a szolgáltatások fejlesztése. A találkozó alkalmával a szociális szolgáltatások igényeiről volt szó és arról, hogy a létrehozandó erőforrásközpont miben tudna segíteni az igények kiszolgálásában, a szociális háló fejlesztésében.

A találkozó elején Dániel Botond szociológus, doktorandusz, a Műhely Egyesület elnöke felvezetésképpen ismertette az egyesület eddigi fejlesztői munkáját, a tavalyi évben lezajlott szociológiai kutatás eredményeit és tanulságait, a szociális szolgáltatások levelezőlistáját, címlistáját és katalógusát, illetve a szociális erőforrásközpontba eddig tervezett eseményeket, az önkéntes központot működtető önkéntes csapatot. A szociális erőforrásközpont a tervek szerint folyamatosan frissítené a szociális szolgáltatások katalógusát, szakkönyvtárat működtetne, képzéseket szervezne.

A szociális szolgáltatások képviselői elmondták, hogy szükség lenne egy szociális eseménynaptárra annak érdekében, hogy a szociális szervezetek időben értesüljenek egymás által szervezett rendezvényekről. Ez több szempontból is fontos lenne, egyrészt többen el tudnának menni a rendezvényekre, másrészt elkerülhetnénk az egymásraszervezést. A szociális erőforrásközpont önkéntesei minden hónapban összegyűjthetnék az aktuális rendezvényeket, és frissíthetnék az eseménynaptárt.

A másik fontos igény, amit a szolgáltatások vezetői jeleztek, hogy a szakmai rendezvények, képzések szervezésekor vegyük figyelembe a szociális hálóban dolgozó segítők igényeit is, olyan képzéseket, rendezvényeket szervezzünk amelyekre valós igény van. Ennek érdekében jó lenne ismerni a segítő foglalkozásúak képzési igényeit is. A szociális erőforrásközpont önkéntesei időről-időre felmérhetnék, összesíthetnék ezeket.

A szociális erőforrásközpontba tervezett tevékenységek mellett szó került arról is, hogy fontos lenne, ha a térségben működő több mint 30 szolgáltatás vezetői, munkatársai jobban megismernék egymás tevékenységét, ezáltal pedig több együttműködés születhetne. Felmerült az ötlet egy fórumszerű nagyrendezvényre, ahol az egyes szolgáltatások bemutatkozhatnának, ismertetnék tevékenységüket egymással. Gyergyószentmiklóson már volt példa ilyenre, 1998-2000 között több civil fórumot is szerveztek.

A rendszeres találkozások iránti igény is felmerült. A résztvevők ugyanakkor megegyeztek abban, hogy a régebbi próbálkozásokból tanulva, olyan találkozókra van szükség, amelynek konkrét témája van, így elkerülhetjük azt, hogy a találkozók egy idő után kifulladjanak.

Ennek megfelelően a következő, júniusi találkozó, témája az Európai Önkéntes Szolgálat program bemutatása lesz, a szociális szolgáltatások megismerkednek majd a program nyújtotta lehetőségekkel, azzal, hogyan tudnak szervezetükhöz több hónapra külföldi önkéntest fogadni. A találkozóra június első hetében kerül majd sor.

A gyergyói szociális kerekasztal találkozóinak támogatója a Communitas Alapítvány.

Küldetésünk

A „MŰHELY" Egyesület alapvető célja, hogy elősegítse a Gyergyói térség helyi közösségeinek társadalmi-gazdasági fejlődését a fenntartható fejlődés elvei alapján. Ennek érdekében a szociális, gazdasági, turisztikai, környezetvédelmi, oktatási, ifjúsági és sport valamint civil-szervezeti téren valósít meg tevékenységeket.

Kapcsolat

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: office@muhely.eu