joomla templates top joomla templates template joomla

Forrásműhely (2011-2012)

Örmény Művészeti Fesztivál színes programmal

on . Beküldve: Forrásműhely

Első alkalommal kerül sor szeptember 9–11. között – a helyi Örmény Katolikus Egyesület és az Örmény Katolikus Plébánia szervezésében –az Örmény Művészeti Fesztiválra Gyergyószentmiklóson. A helyi örmény katolikus templom Kisboldogasszony-napi búcsúja köré szervezett három napos rendezvény kulturális és szórakoztató programokban egyaránt bővelkedik.

ormeny bPénteken 10 órától tartják a fesztivál megnyitóját az Örmény Közösségi Házban. Ezt követi Kabdebó János fotócsarnokának és Martaian Zabel Ermone ikonkiállításának a megnyitója, ahol Puskás Attila tart előadást örmény kincseink témában. Az ebéd után Épített örmény emlékek Erdélyben címmel előadást láthatnak az érdeklődők Demjén László, Vákár Tibor és Köllő Miklós közreműködésével.

A fesztivál további eseményeinek a Tarisznyás Márton Múzeum ad helyet: elsőként egy kiállításnak, amely az Örmény Köztársaság függetlenségének 20. évfordulójára készült, ahol az előadó Alex Avaesian lesz. Ezt követi a 17 órától kezdődő filmvetítés, amely során Örményországot bemutató, jeruzsálemi örményekről szóló művészfilmeket tekinthetnek meg az érdeklődők. A filmeket a résztvevők igényei szerint szombaton és vasárnap is újravetítik. Este fél hétkor az örmény katolikus templomban a gyergyószentmiklósi Örmény Kórus koncertezik, illetve a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskola hallgatói és Ambrus László. 20 órakor a Nosztalgia Kávéházban konyak-,Marlenka- kóstolóra várják az érdeklődőket, élőzene kíséretében. Ismertetőt Puskás Attila tart a jellegzetes örmény italokról.

A programsorozat szombaton 11 órakor folytatódik az Örmény Közösségi Házban, ahol Örmény sírkövek címmel előadást tartanak. Ennek keretében Kányádi Sándor költővel való találkozásra is lehetőség adódik. Ebéd után a résztvevők választhatnak a szabadidős tevékenységek közül: elmehetnek várost nézni, vagy pedig meglátogatják a szárhegyi Lázár-kastélyt. Délután filmvetítés lesz ismét, majd 18 órától szentmisét tartanak, amelyen a meghívott Horváth István gyulafehérvári kanonok tartja a szentbeszédet. Fél héttől az örmény katolikus templomban koncert lesz, a szamosújvári Örmény kórus, Avedikian Viktória, Kutik Rezső és Töttösy Norbert Levente közreműködésével. A szombat esti programokra, könyvbemutatóra és nosztalgiaestre a Nosztalgia Kávéházban kerül sor.

A vasárnap reggeli, Gyilkos-tónál tett kirándulás után délben megkezdődik az örmény templom Kisboldogasszony-napi búcsúünnepe. A misén jelen lesz Tamás József segédpüspök, a kerület papsága és közreműködnek a fesztiválon részt vevő előadóművészek is. 14 órától a Vörös köpönyegesekkel és a tekerőpataki fúvószenekarral együtt ünnepi körmenetre kerül sor.

A cikk forrása: székelyhon.ro

Az Örmény Művészeti Fesztivál rendezvényeire a ForrásMűhely program keretén belül mi készítettük el azt a nyertes pályázatot, amelynek köszönhetően Hargita Megye Tanácsa támogatását adta ezen projekthez.

Küldetésünk

A „MŰHELY" Egyesület alapvető célja, hogy elősegítse a Gyergyói térség helyi közösségeinek társadalmi-gazdasági fejlődését a fenntartható fejlődés elvei alapján. Ennek érdekében a szociális, gazdasági, turisztikai, környezetvédelmi, oktatási, ifjúsági és sport valamint civil-szervezeti téren valósít meg tevékenységeket.

Kapcsolat

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: office@muhely.eu