joomla templates top joomla templates template joomla

Szakmai találkozó a gyergyói turizmus fejlesztéséért

A BBTE Gyergyószentmiklósi Kihelyezett Tagozata turisztikai szakmai találkozóra hívja pénteken a gyergyói környéken tevékenykedő szakembereket, melynek tárgya a térség turisztikai információszolgáltatásának bővítése és a turisztikai forgalom növelése. A rendezvény célja elősegíteni a turisztikai együttműködést, közös erővel fellendíteni a gyergyói turizmust – tudtuk meg dr. Horváth Alpártól, a rendezvény szervezőjétől.

gyergyo bJanuár 20-án, pénteken 14 óra 25 perckor a Csiky-kertben levő Csíky Dénes Amfiteátrum ad helyet annak a turisztikai tájékoztató rendezvénynek, amelynek keretében előadások, közös beszélgetések során próbálnak együttműködést kialakítani a gyergyói vidéken működő, turisztikában érdekelt civil szervezetek, önkormányzatok, szakemberek közt, hogy közösen próbálják fejleszteni a helyi turizmust. Dr. Horváth Alpár egyetemi adjunktus, a rendezvény szervezője elmondta, kezdeményezésük célja, hogy legyen Gyergyó-szintű turisztikai együttműködés. Hozzátette: az egyetem keretet biztosít a turisztikai szakemberek párbeszédéhez, lehetőséget nyújt az együttműködésre, ami lehetővé teszi, hogy közös erővel fejleszteni tudják a vidéket. „Jó lenne egy egységes gyergyói arculat kialakítása, beleépítve a székelyföldi arculatba, ezenkívül pedig a már meglévő www.gyergyoiturizmus.ro internetes honlap élettel való feltöltése is" – mondta a szervező.

Tapasztalatcsere Egerben

egerunnepe2011 szeptember 16-18 között Egerbe látogatott a Műhely Egyesület. Papp Dorottya képviseletében részt vettünk az Életfa Környezetvédő Szövetség által szervezett Hálózati együttműködés jó gyakorlatai tapasztalatcserén.

A tapasztalatcsere célja volt, hogy megismertessék a külföldi partnerekkel a Magyarországi példákat, ugyanakkor tapasztalatokat szerezzünk a Szlovákiában, Ukrajnában és Romániában kialakult, vagy kialakulóban lévő hálózati együttműködés jó gyakorlatairól. A hasznos tapasztalatcsere eredményeként jó ötleteket szerezhettünk és adhattunk a hálózati együttműködések továbbfejlesztéséhez.

Akiktől tanulhatunk: Házanként vívják ki az autonómiát

Négy éve épült házában alig veszi igénybe a központi gáz- és villanyszolgáltatást. Sőt már teljesen autonóm, azaz nulla energiaigényű házakat is építenek Székelyföldön.

Bodó Attila ornitológus, és hobbija a természetfotózás. Szombatfalván gyönyörű napkollektoros háza és a hozzá tartozó, rusztikus malma van, mely utóbbi a szélengergiát hasznosítja. Családjával él egy autonóm házban, szinte teljesen függetlenül a központi áramszolgáltatóktól.

Mikor fogant meg az autonóm ház építésének ötlete?

Négy éve kezdtünk el gondolkozni azon, hogy olyan házakat építsünk, amelyek energiatakarékosak. Csökkenteni szerettük volna az elégetett fa mennyiségét – aztán később bizonyos hatások és információk után fejlesztettük, és most már bizonyos vákuumfalak szabadalmazásán gondolkozunk, hogy a tökéletes k-értékű (hőátbocsátási tényező – a szerk.) falat valósítsuk meg.

Akiktől tanulhatunk: Képzési meghívó

Mit szólna ahhoz, ha megötszörözné szervezete teljesítményét?

Tudta, hogy Magyarországon a civil szektor évente 1000 milliárd forintos forgalmat bonyolít le? Ha vesszük a 19 megyét és Budapestet, akkor egységenként 50 milliárd forint esik. Ezzel szemben a Békés megyei civil szervezetek ennek az összegnek csak az ötödét mozgatják meg.

El tudja Ön képzelni, hogy szervezete a jelenleginek ötszörös bevételéhez jutna? Ezzel csak az országos átlagot érné el! Ebben nem lenne semmi rendkívüli.

Vajon milyen ismeretek, készségek szükségesek ehhez? Képessé kell válnia projektet terveznie, vezetnie, meg kell ismernie a pályázati rendszert, elsajátítania pályázatírás módszereit, illetve képessé kell válnia célszerűen, hatékonyan felhasználnia a különböző forrásokat.

Ezek elsajátítása érdekében hazai pályázatírás és projektvezetés alapok képzést indít az Életfa Kulturális Alapítvány.

Természetesen, senkinek sem garantálhatjuk, hogy a képzés elvégzése után ötszörösére nő szervezete bevétele, de az bizonyos, ha mindezeket az ismereteket elsajátítja, nagy lépést tesz előre a forrásbevonás érdekében.

És aki elvégzi a képzést, azt is tudni fogja, hogy nem pénz a legfontosabb, az csupán egy eszköz a sokkal fontosabb célok elérése érdekében.

A projekttervezés- és vezetés olyan eszköz, amely már rövid távon is mérhető eredményeket biztosít.

A képzés nonprofit szervezetek tagjai számára ingyenes.

Jelentkezni 2011. május 10-ig lehet.

További részletek és jelentkezési lap: http://eletfa.hu/kepzes/591-hazai-palyazatiras-2

Akiktől tanulhatunk: Komlóska

Komlóska ( www.komloska.hu ) egy kis Zempléni település Tokaj és Sárospatak között. Községünket a Kommunizmusban felszámolásra ítélték. A lakosság 1/3-át kitelepítették, megszüntették a munkahelyeket, nem lehetett telkeket kialakítani, nem lehetett saját vezetésünk és gazdálkodásunk. 1994-ig nem volt szemétszállítás a faluban. A megpróbáltatások ellenére mégis mára virágzó, tiszta és élhető település lettünk.

A rendszerváltozás azt jelentette nálunk, hogy visszanyertük önrendelkezési jogunkat, végre mi döntöttünk saját sorsunkról.

Az elmúlt években kizártak bennünket a pályázatok jelentős többségéből, mert nyíltan szembementünk az előző kormányok vidékromboló politikájával. 911 település összefogásával kisposta mozgalmat szerveztünk, melynek eredményeként megakadályoztuk a Magyar Posta Zrt. eladását. 2009 évben Nemzeti Zarándoklatot szerveztünk a Nemzetünk megújulásáért.

Az erőforrásközpont hírei

A Civil-Gyergyó hírei

A Szociálisháló.ro hírei

Küldetésünk

A „MŰHELY" Egyesület alapvető célja, hogy elősegítse a Gyergyói térség helyi közösségeinek társadalmi-gazdasági fejlődését a fenntartható fejlődés elvei alapján. Ennek érdekében a szociális, gazdasági, turisztikai, környezetvédelmi, oktatási, ifjúsági és sport valamint civil-szervezeti téren valósít meg tevékenységeket.

Kapcsolat

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: office@muhely.eu