joomla templates top joomla templates template joomla
×

Üzenet

Failed loading XML...

Szociális szolgáltatások felmérése Gyergyószentmiklóson

Szociális szolgáltatások felmérésére kerül sor Gyergyószentmiklóson a következő hetekben. A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Magyar Szociológia és Szociális Munkás-képző Intézet valamint a gyergyószentmiklósi Műhely Egyesület április folyamán egy kutatást valósít meg. Célunk, hogy felmérjük a gyergyószentmiklósi szociális szolgáltatások helyzetét, illetve a felmérésből származó adatok segítségével különböző fejlesztéseket valósítsunk meg.

Egyelőre 28 különböző szociális jellegű programot azonosítottunk be, de ezek száma nőhet még a megkérdezettek javaslatai alapján. A kérdőív a következő témákat járja körül: a szolgáltatások céljának és célcsoportjának felmérése, a rendelkezésre álló erőforrások, a szociális szolgáltatások közötti együttműködések, az önkéntesség szerepe a szociális szolgáltatásokban, az önkéntesség népszerűsítési módjai, a szociális szolgáltatók társadalmi kommunikációja.

Az eredmények segítségével számos fejlesztést tervezünk megvalósítani.

  1. Létre szeretnénk hozni a gyergyószentmiklósi szociális szolgáltatások adatbázisát, kapcsolattartókkal, elérhetőségekkel.
  2. A szervezetek valamint szolgáltatások alapadatai, céljai összegyűjtésével szeretnénk megvalósítani a gyergyószentmiklósi szociális szolgáltatások katalógusát, és ezt online elérhetővé tenni a http://www.civil-gyergyo.ro honlapon, ezáltal egy térképet rajzolni arról, hogy milyen szolgáltatások érhetőek el a városban.
  3. Össze kívánjuk gyűjteni, hogy az egyes szociális szolgáltatásoknál milyen önkéntesekre van szükség. Ezt az adatbázist szintén minden civil szervezet rendelkezésére bocsájtva, segíteni kívánjuk az önkéntestoborzást.
  4. A nemzetközi önkéntességgel kapcsolatos kérdések alapján szeretnénk egy képet kapni arról, hogy a szociális szervezetek képesek lennének-e külföldi önkéntest fogadni az Európai Önkéntes Szolgálat program segítségével. Az Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért akkreditált szervezet ebben a programban, az ő segítségével ezt a folyamatot kívánjuk elindítani, segíteni.
  5. A BBTE jelenleg szociális munka szakos távoktatásos csoportot működtet a városban és azon dolgozunk, hogy nappali képzésű, kihelyezett tagozatot hozzunk létre. Az egyetem fontos szerepet kíván betölteni a szociális szféra fejlesztésében, szoros kapcsolatra törekszünk a szociális szolgáltatókkal. A kérdőív segítségével kívánjuk összegyűjteni az önkénteskedési, szakmai gyakorlatozási lehetőségeket, illetve szakdolgozat témákat, amelyeket a diákjaink számára felajánlhatunk, így önkénteseket, gyakorlatozókat küldenének a szociális szervezetekhez munkatársnak. A kérdőív ezeket az igényeket is összegyűjti.

A kutatás eredményei mind elérhetőek lesznek a szociális szervezetek, gyergyói civil szervezetek valamint a nagyközönség számára. Amennyiben sikerül a tervek szerint haladni, az első eredményeket már május 5-én pénteken be is mutatjuk, a III. Gyergyói Mentálhigiénés Napok keretében.

A kutatás vezetője Dániel Botond szociológus, doktorandusz, munkatársai Dombi Gabriella és Kercsó Katalin egyetemi hallgatók, akik a kérdezés valamint az adatfeldolgozás során is segítik a kutatás megvalósulását.

 

Az erőforrásközpont hírei

A Civil-Gyergyó hírei

A Szociálisháló.ro hírei

Küldetésünk

A „MŰHELY" Egyesület alapvető célja, hogy elősegítse a Gyergyói térség helyi közösségeinek társadalmi-gazdasági fejlődését a fenntartható fejlődés elvei alapján. Ennek érdekében a szociális, gazdasági, turisztikai, környezetvédelmi, oktatási, ifjúsági és sport valamint civil-szervezeti téren valósít meg tevékenységeket.

Kapcsolat

535500 Gyergyószentmiklós,
Bucsin negyed 12/B/32
Tel: 0740.05.36.04
e-mail: office@muhely.eu